YOGATONIC

physical balance guide for WOMEN

  • START
  • YOGA
    • YOGA STYLES
    • YOGA POSES
    • YOGA BOOKS
  • EVENTS
  • MUNICH
    • ESSEN
    • PORTRÄTS
    • ORTE
    • INSPIRATION
  • MUMS
    • POST NATAL
    • PRE NATAL
    • GUIDEBOOKS
    • FOR A SMILE
  • ON TOUR
    • ANANDA SPA | INDIA
    • RISHIKESH | INDIA
    • BASEN FASTEN QResort | Kitzbühel
    • BARCELONA CITY TRIP | Spain
    • ISTANBUL CITY TRIP | TURKEY
    • LOS ANGELES CITY TRIP | USA
    • YOGA IN TIROL | AUSTRIA
    • HEALING with Helene Neb und Melanie von Sass | GERMANY
    • YOGA IM ALLGÄU | GERMANY
    • YOGA IN LEOGANG | AUSTRIA
    • CAPE TOWN TRIP | SOUTH AFRICA
    • NATURHOTEL FEUERSTEIN | SUEDTIROL
  • WOMEN
    • INTERVIEWS
    • HEALING
    • PERSONAL- YOGATONIC BEHIND THE SCENE
    • COLUMN by DEDDOU | Zürich
  • STUDIOS
    • YOGA STUDIOS BERLIN
    • YOGA STUDIOS HAMBURG
    • YOGA STUDIOS MUNICH
    • YOGA STUDIOS STUTTGART
    • YOGA STUDIOS DUSSELDORF
    • YOGA STUDIO BOCHUM
    • YOGA STUDIOS ZÜRICH I Switzerland
    • YOGA STUDIO ST. MORITZ I SWITZERLAND
    • YOGA STUDIO PALMA I Mallorca
    • YOGA STUDIOS BARCELONA I Spain
    • YOGA STUDIOS LOS ANGELES I USA
    • YOGA STUDIOS MELBOURNE I AUSTRALIA
    • YOGA STUDIO BYRON BAY I AUSTRALIA
    • YOGA STUDIO SYDNEY I AUSTRALIA
    • YOGA STUDIO ISTANBUL I TURKEY
    • YOGA STUDIOS UBUD I BALI
    • YOGA STUDIOS BUENOS AIRES I ARGENTINA
    • YOGA STUDIOS | CAPE TOWN
  • FITNESS
    • BARRE FUSION
    • BOOTCAMP
    • MARTIAL ARTS
    • FITNESS AVENUE
    • 5 TIBETER
    • CROSSFIT
    • GYROKINESES I GYROTONIC
    • ABS / CORE TRAINING
    • DANCE / PELVIC BASE
    • PILATES
    • FITNESS STUDIO
  • NUTRITION
    • ALKALINE COOKING / FASTING
    • AYURVEDA
    • HEALTHY COOKING
    • SUPERFOOD
    • MÜSLI
    • MILK
    • SWEETENER
    • JUICE / SMOOTHIES / TEA
    • SUPERDANKE Saft Kur
    • VEGAN
    • GROW YOUR OWN VEGETABLES - meineErnte.de
    • EXPERIMENT: I QUIT SUGAR
  • ABOUT
  • shop
  • NEWSLETTER
superfood column kolumne kresse1376.jpg

SUPERFOOD Kolumne: Kresse*SUPERFOOD column: Cress

March 11, 2014 by Patricia Staffa in Basische Küche, column, Ernährung, Kolumne, nutrition, Superfood

Genau genommen verbergen sich unter dem Überbegriff Kresse drei verschiedene Gattungen, die zu zwei unterschiedlichen Pflanzenfamilien gehören. Zur Familie der Kreuzblütler gehören:

- Gartenkresse (meist kurz Kresse genannt) und
- Brunnenkresse (auch Bach- oder Wasserkresse).

Zur Familie der Kapuzinerkressegewächse wiederum gehört die Kapuzinerkresse (auch als Salatblume bekannt).

Alle drei Kressearten zeichnen sich durch ihren typischen senf- bis rettichartigen, leicht scharfen bis pfeffrigen Geschmack und Geruch aus. Dieser beruht auf dem Vorkommen spezieller Scharfstoffe (Senfölen), die aus den im Pflanzengewebe vorhandenen Senfölglykoside dann entstehen, wenn das Gewebe zerstört wird, z.B. wenn man in die Blätter oder Stängel beißt. Sie sind für die Pflanze ein Fraßschutz, für uns aber sehr nützlich. Sie zählen zu den sekundären Pflanzenstoffen und wirken antibakteriell.

Die Kressesorten liefern wertvolle Vitamine und Mineralstoffe wie z.B. Vitamin C, Vitamine der B-Gruppe und Vitamin E sowie Kalium und Kalzium.

*Strictly speaking, the term "cress" covers three different kinds belonging to two different families of plants: Among the crucifers are

- pepperwort (also called garden cress) and watercress.

Among the family of the Tropaeolaceae belongs the Indian cress or monks cress.

All three kinds of cress are distinguished by their typical, mustard- or radishlike, faintly hot to peppery taste and smell. This is due to special spicy substances (mustard oils) which originate from the glucosinulates in the plant-tissue in the case of an injury to the tissue, for example through biting into the leafs or the stem. They are a repellent for the plant but very useful for us. They are counted among the secondary phytochemicals and have anti-bacterial effects.

All these kinds of cress provide precious vitamins and minerals like e. g. vitamin C, vitamins of the B-group as well as vitamin E as well as potassium and calcium. *

Subscribe

Sign up with your email address to receive news and updates.

We respect your privacy.

Thank you!
March 11, 2014 /Patricia Staffa
Superfood, Kolumne, column, Kresse, Cress
Basische Küche, column, Ernährung, Kolumne, nutrition, Superfood
  • Newer
  • Older

imprint   •  data protection policy   •    about    •    subscribe •    search